Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

XV. Kárpát-medencei Tehetségnap 2024.03.23.

2024. március 25.

Immáron tizenötödik alkalommal rendezték meg - Bartók Béla születésnapjára is emlékezve - a Kárpát-medencei Tehetségnapot. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) hagyományos éves díjátadó ünnepségén 91 sikeresen akkreditált tehetségpont vehette át elismerő oklevelét. Az eseményen Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntőt, majd ismertette a Nemzeti Tehetség Program pályázatainak aktuális helyzetét. A tehetségnapon 12 fiatal kapott „Felfedezettjeink” ösztöndíjat.

Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár arra buzdított minden fiatalt, hogy törekedjen kihozni magából a maximumot tehetsége szorgalmas és elkötelezett ápolásával, egyben köszöntet mondott a mentoroknak, pedagógusoknak és a családoknak is, akik a tehetséges fiatalok mögött állnak. Hangsúlyozta: a magyar kormány a Nemzeti Tehetség Programon keresztül minden segítséget megad ahhoz, hogy egyetlen talentum se vesszen el. Ennek érdekében idén számos újdonságot is bevezetnek: a tehetségek felkutatása érdekében pilot program keretében csaknem 100 iskolában végeztek tehetségazonosító méréseket ötödik osztályos gyermekeknél. Hamarosan elkészül egy úgynevezett tehetségtérkép, amely lakóhely és tehetségterület szerint segít majd választani a legmegfelelőbb tehetséggondozási programok, ösztöndíjak, képzések vagy mentorálási lehetőségek közül. A helyettes államtitkár az újítások között említette, hogy a korábbinál is nagyobb figyelmet fordítanak a természettudományos területekre, valamint több nemzetközi versenyt is Magyarországra hoznak. Nagy-Varga Zsófia felhívta a figyelmet arra is, hogy bárki támogathatja a tehetségek gondozását adója „második” 1%-ának felajánlásával a Nemzeti Tehetség Program javára, amelyet a 1823-as technikai szám feltüntetésével tehet meg.

Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke köszöntőjében kiemelte „Az állami és civil együttműködéssel megvalósuló Nemzeti Tehetség Program mára már jelentős társadalmi bizalmat és elismerést vívott ki. A tehetségek segítése közös nemzeti ügyünk. Érdemes rácsodálkoznunk: ahány gyermek és fiatal vesz körül bennünket, annyiféle ügyesség, adottság, képesség, tehetség vesz körül bennünket. Különlegesen összetett és szép feladat tehát a tehetségsegítés, amit csak szeretettel és komoly szakmai felkészültséggel szabad végezni, pedagógusként és szülőként egyaránt.”
Dr. Balogh László, a Matehetsz elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, a tehetséggondozás főszereplői és fő célcsoportja a fiatalok, az ő előmenetelüket hivatott támogatni a „Felfedezettjeink-díj”. Minden évben a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által meghirdetett pályázat keretében történik a Felfedezettjeink-díj adományozása, melynek forrása a Matehetsz javára tett 1%-os állampolgári adófelajánlás és további adományok. Az elmúlt 15 évben már összesen 225 kimagaslóan tehetséges fiatal részesült az elismerésben és ösztöndíjban. Idén a fődíjasok 150 ezer forintot fordíthatnak az érdeklődésüknek megfelelő céljaik elérésére.

Fődíjasok (2023):
Sávolt Karolina - Budapest (7-13 éves korcsoport): 2023-ban a Highlights of Hungary díjazottja, az év Leginspirálóbb Nője Fiatal Tehetség kategória nyertese, Magyarország Jó tanulója – Jó sportolója, Korosztályos országos Bajnok Tenisz sportágban.
Bencz Benedek - Gyermely (14-17 éves korcsoport): Jelenleg „A kozmikus részecskék kutatása” című pályázatban vesz részt a Wigner FK partnerségében.
Vajda Ádám - Budapest (18-19 éves korcsoport): Az informatika és a robotika területén kiemelkedő tudását a mesterséges intelligencia fejlesztésén szeretné hasznosítani.

Különdíjasok (2023):
7-13 éves korcsoport:
Balogh Máté – Bodajk (7-13 éves korcsoport): 2021-2023 között 10 rangos országos és nemzetközi zongoraversenyen indult. Célja, hogy néhány éven belül felvételt nyerjen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe.
Zsigmond Simon – Szolnok (7-13 éves korcsoport): Óvodás kora óta versenyszerűen asztaliteniszezik.  Célja, hogy 2024-ben is a magyar ranglista U13-as Top 2-3. számú játékosa legyen egyéniben, párosban magyar bajnokság megnyerése.

14-17 éves korcsoport:
Mayer Gréta – Dunaújváros (14-17 éves korcsoport): Olimpiai reménység tornász. Országos eredmények mellett nemzetközi versenyeken is helyezett.
Neubauer Ferenc Konrád – Munkács (14-17 éves korcsoport): A Zrínyi Ilona Matematika versenyeken kiemelkedő eredményekkel szerepel.
Bittera Sophie Iman – Dunaszerdahely, Szlovákia (14-17 éves korcsoport): Sokoldalú tehetség, aki imád énekelni, szavalni, táncolni, zongorázni, hegedülni. Szerepelt a Puskás Aréna megnyitóján, Mága Zoltán Újévi hangversenyén, az Országházban Budapesten, kulturális rendezvényeken. Saját novellákat ír, melyek közül több is megjelent az Opus irodalmi folyóiratban, emellett saját regényén dolgozik.

18-19 éves korcsoport:
Kovács János – Kecskemét (18-19 éves korcsoport): Ötödik éve dolgozik a MateKIT oktatóprogramon, jelenleg legalább egy évre elegendő továbbfejlesztési terve van, melynek megvalósításán dolgozik jelenleg is.
Kertész Domokos – Budapest (18-19 éves korcsoport): Az Arany János Irodalmi Verseny döntőjében arany diplomát szerzett 2021-ben, a Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Versenyen 1. helyezett lett 2022-ben. Rendszeresen publikál verseket és novellákat az Irodalmi Jelen és a Kulter folyóiratban.
Viczián Dániel – Szeged (18-19 éves korcsoport): 2023 decemberében ő képviselte hazánkat a Nobel-díj átadón. A 2021/22-es tanévtől párhuzamosan az MTA-SZTE Lendület Biokolloidok Kutatócsoport keretei között végez kutatásokat.
Nyers Bakó Ramóna – Ludas, Szerbia (18-19 éves korcsoport): Zongoraművész, Jelenleg a szegedi Vántus István Szakgimnáziumban tanul, a jövőben pedig Liszt Ferenc Zeneakadémián szeretné folytatni tanulmányait. Céljai a zeneterápia mélyebb megismerése és tanulmányozása.

A Matehetsz tehetséghálózatról és akkreditációjáról Dr. Polonkai Mária, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) elnöke, a Matehetsz alelnöke beszélt előadásában. A Kárpát-medencei köznevelési és felsőoktatási intézményekből, civil szervezetekből álló, 1500 tehetségpontot összekötő tehetséghálózat fenntartása a Matehetsz folyamatos, és egyik legfontosabb feladata. A pandémia időszaka és annak utóhatásai miatt átmenetileg szünetelt az évenkénti minősítés, de 2023 őszén végre újraindulhatott a folyamat.  Az igények a vártnál lényegesen nagyobbak voltak, ezért két ütemben, 150 akkreditációs eljárás lehetőségét nyitotta meg a Matehetsz a tehetségpontok számára.
A rendezvényen 91 intézmény vehette át az „akkreditált”, illetve az „akkreditált kiváló tehetségpont” táblát, amely intézményi szintű elismerése a magas színvonalon végzett tehetségfejlesztő munkának.
A „Felfedezettjeink” közül néhányan kiselőadás keretében bemutatták érdeklődési területüket: Sávolt Karolina, Vajda Ádám és Kovács János prezentáción keresztül ismertették eddigi munkájukat, Balogh Máté zongorajátékkal, Bitter Sophie Iman prózamondással és Nyers Bakó Ramóna moldvai népdalcsokorral nyűgözte le a közönséget.

 

További információ: www.tehetseg.hu
https://tehetseg.hu/felfedezettjeink

Korábbi tehetségnapjainkról ITT olvashat.

Képgalériák: