Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

XIV. Kárpát-medencei Tehetségnap - 2023. március 25.

2023. március 27.

„A tehetségek támogatása közös nemzeti ügyünk”

Az idei XIV. Kárpát-medencei Tehetségnapon kilenc kiemelkedően tehetséges fiatal kapott „Felfedezettjeink”-ösztöndíjat. A Nemzeti Tehetség Program civil ernyőszervezete, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) szándéka szerint az évente megrendezett tehetségnap a tehetséges fiatalokra, segítőikre és a nyílt programlehetőségekre irányítja a pedagógusok, szülők figyelmét.

A budapesti Szent Imre Gimnázium dísztermében tartott rendezvény résztvevőit Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte. Elmondta: „Annyira sokszínű a tehetség, mint amilyen sokszínű a Nemzeti Tehetség Program is, és amely igyekszik ezt a sokszínűséget lefedni”. Felhívta a figyelmet  arra, hogy minden év ezen időszakában lehetőség nyílik arra, hogy adónk 1%-ának felajánlásával segítsük a Kulturális és Innovációs Minisztérium gondozásában működő Nemzeti Tehetség Programot. 

Köszöntőjét Robert Capa híres fotográfus gondolatával zárta: „Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni.” 

A résztvevőket Dr. Polonkai Mária, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke is köszöntötte, aki röviden beszámolt a szervezet tehetséghálózatának működéséről is és kiemelte: a Nemzeti Tehetség Program keretében kialakított hálózat fontos célja, hogy a magyar fiatalok számára lakóhelytől és szociális helyzettől függetlenül lehetőséget adjon tehetségük kibontakoztatására.

Dr. Balogh László, a Matehetsz elnöke a Felfedezettjeink-pályázat értékelő bizottságának vezetője elmondta: 2011 óta évente történik a „Felfedezettjeink”-díj adományozása, amelynek forrása a Matehetsz javára tett 1%-os állampolgári adófelajánlás és további adományok, vállalati felajánlások. A díjat eddig összesen 216 fiatal nyerte el, idén a fődíjasok egyenként 150 ezer, a különdíjasok 80-80 ezer forint ösztöndíjban részesülnek, amelyet az érdeklődésüknek megfelelő céljaik elérésére fordíthatnak.
A díjakat Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár adta át a fiataloknak.

Fődíjasok, korcsoportonként 1-1 fő:

6-12 éves korcsoport
Balogh Ádám - Bodajk: 2022-ben az Országos Zongoraversenyen I. helyezés, különdíj; valamint Veroszta Magda díj; X. Farkas Ferenc Országos Zongoraversenyen I. helyezés és különdíj; Brno-ban a Mozart Nemzetközi Zongoraversenyen II. helyezés. 
13-16 éves korcsoport
Notheisz Janka - Jászberény: Janka sportoló (karate), gyermek és serdülő korcsoportban eddig minden hazai kupát, bajnokságot, diákolimpiát megnyert.
17-21 éves korcsoport
Kovács Nóra Anna - Körösfő, Románia: érdeklődési területe a biológia. Díjazott a következő versenyeken: EU Contest for Young Scientists 2022 (EU Fiatal Tudósok Versenye); Bright Young Minds Award (a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő díj); 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny.

Különdíjasok, korcsoportonként 2-2 fő:

6-12 éves korcsoport
Juhász Hanna - Zenta, Szerbia: sokoldalú tehetség, vers- és prózamondó, illetve mesemondó versenyek mellett rajzversenyeken is ért el kiemelkedő eredményeket.
Gilicz Bálint - Sopron: asztaliteniszező, 2022-ben az U11-es ranglistán a 11. helyet érte el 9 évesként.  A tavalyi év során beválogatták a „Jövő Asztalitenisz Reménységei” programba.
13-16 éves korcsoport
Pletikoszity Martin – Bajsa, Szerbia. Matematikából és kémiából versenyezik. A Vajdaságban 2020 óta 1. és 2. helyeket szerzett a Zrínyi Ilona matematika és a Curie versenyeken, illetve Magyarországon a Kenguru matematika versenyen.
Bukovszky Borbála - Szentpéter, Szlovákia. Sokoldalú tehetség, elsős korától sikereket ér el országos, Kárpát-medencei és nemzetközi szavaló-, esszéíró-, rajz-, filmkészítő-, és táncversenyeken is.
17-21 éves korcsoport
Erdélyi Zsuzsanna – Debrecen. A természettudományok terén tehetséges fiatal. A KutDiák aktív tagja, a 2023-as TEDx előadója. Kutatási témája: új csontpótló anyag kifejlesztése és hatékonyságának ellenőrzése állatkísérletekkel.
Kubina Zita – Budapest. Bölcsész alkotó tehetség. Rendszeresen publikál verseket és novellákat az Irodalmi Jelen és a Kulter, valamint más nyomtatott és online irodalmi folyóiratokban. Az Arany János Irodalmi Verseny döntőjében arany diplomát szerzett, a Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Versenyen 1. helyezett lett.

 

A díjátadást követően az ifjú felfedezettek közül hárman, különböző módon mutatták be tehetségüket: Bukovszky Borbála szövegmondással, Balogh Ádám zongorajátékkal, Erdélyi Zsuzsanna kutatási témáját bemutató prezentációval.

  
A rendezvényen a Nemzeti Tehetség Központ munkáját Kovács Zsolt projekt szakmai vezető, valamint Stark Ernőné tehetségmentor ismertették, egy, a programokban résztvevő mentorált fiatal beszámolójával színesítve.

A Matehetsz az elmúlt 14 évben meghatározó kezdeményezője volt egy Európai Tehetséghálózat (ETSN) létrehozásának és kiszélesítésének is. A nemzetközi hálózat jelenleg a több mint 500 intézményi és szervezeti csomóponttal Európa legnagyobb tehetségsegítő civil szervezete. A hazai jó gyakorlatok európai hírnevének köszönhetően a világ minden tájáról felkeresik a szakemberek a Budapesti Európai Tehetségközpontot is. Az elmúlt években az Egyesült Államokból, Horvátországból, Csehországból, Törökországból, Koszovóból érkeztek külföldi kollégák a különböző témájú szakmai műhelyekre.
Fuszek Csilla, a Budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója és Dr. Fodor Szilvia pszichológus, az ELTE docense, és az Európai Tehetségtanács (ECHA) alelnöke „Kapcsolatok Európával, kapcsolatok a világgal” közös előadásban számoltak be a 2022-ben megrendezett ECHA-konferenciáról és Európai Ifjúsági Találkozóról is.
Mészáros Botond 2016 óta több tehetségsegítő program támogatottja volt, az utóbbi években már ifjú mentorként támogatja a következő generációk fiatal tehetségeit. 2022 decemberében a Matehetsz támogatásával részt vett a Stockholm International Youth Science Seminar rendezvényen, erről tartott rövid élménybeszámolót. 

Egy erdélyi-hazai kooperációban megvalósuló programról számolt be Bereczki Kinga, aki matematika, csillagászat és informatika tanárként több évig tanított Sepsiszentgyörgyön. 1996 óta alapító és vezetőségi tagja a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítványnak, amely évente sok száz fiatalt segít az informatika és a nyelvtanulás terén.

A rendezvény meglepetés vendége Dávid Mózes Roland, a 2021-es év „Felidézettjeink” díjazottja volt, aki néhány hónappal ezelőtt a Virtuózok V4+ magyar győztese lett. 

A MATEHETSZ-RŐL
2006-ban 14 civil szervezet kezdeményezésére jött létre a hazai és határon túli magyar tehetségsegítő szervezeteket tömörítő konzultatív testület, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) és annak a jogi képviseletét ellátó Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz). A szövetség közhasznú egyesületként segíti a tehetséges magyar gyermekek, diákok, fiatalok képességeinek kibontakozását és hasznosulását.  Az NTT és a Matehetsz kimagasló eredményeket ért el a Kárpát-medencei magyar tehetséggondozás elméletének és gyakorlatának kidolgozásában, az Országgyűlés által 2008-ban konszenzussal elfogadott Nemzeti Tehetség Program megvalósításában, valamint az európai tehetséggondozási tevékenység ösztönzésében. A Matehetsz a Kárpát-medencei tehetségsegítés emblematikus civil oldali ernyőszervezeteként ma már 40 tagszervezetet foglal magába. Kulcsszerepet tölt be az általa összefogott tagszervezetek és a mindenkori kormányzat párbeszédében – 2020 óta Magyarország Kormánya stratégiai partnereként koordináló, szakmai irányt mutató, szervező feladatokat lát el. Az NTT és a Matehetsz egy egyedülálló, tehetségpontokra alapuló tehetségsegítő hálózatot hoztak létre, amelynek jelenleg több mint 1400 tagja van. A Matehetsz a megalakulása óta mintegy 8 milliárd Ft értékben valósított meg programokat hazai és uniós forrásokból. Ez idő alatt több mint 70.000 diák és fiatal tehetség kibontakozásához járult hozzá.


További információ: www.tehetseg.hu
https://tehetseg.hu/felfedezettjeink

Korábbi tehetségnapjainkról ITT olvashat.