Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tehetségház -Téli esték II.

2024. január 18.

A "Téli esték" a 2020-ban átadott Matehetsz Tehetségházban csütörtök esténként megrendezésre kerülő interaktív programsorozat, különböző témákban szülők és szakemberek számára.

A január 11-i eseményen, amely szülők számára került megszervezésre Vajda Zsolt vezette aki „A tehetségen innen és túl a családi mindennapokban” címmel tartott előadást.
 

A műhelybeszélgetés inspiráló környezetben, érdeklődő és aktív szülői részvétellel zajlott.

A műhely által felölelt főbb témakörök az alábbiak voltak:

• Családi szocializáció – minták, értékek, szerepek
• Átmeneti élethelyzetek gyermek és fiatalkorban
• 3K, azaz Készségek – Képességek – Kompetenciák

 

Az interaktív program és beszélgetés gördülékenyen indult. Több, általános kérdés merült fel a tehetséges gyereket nevelő szülők részéről, melyek összefoglalva és sűrítve az alábbi témákat boncolgatták: Mennyi minőségi időt tudnak a szülők együtt tölteni gyermekeikkel? A kognitív fejlődés – tanulás mellett, mennyi energiát és odafigyelést tudnak nyújtani az érzelmek, érzelmi fejlődés terén? Milyen nehézségekkel találkoznak? Milyen élethelyzetekben fontos az érzelmi figyelem, a biztonság, a kötődés?
Ezt követően az átmeneti élethelyzetek témakör keretein belül a szülők elmondták, milyen életszakaszban vannak éppen ők, és gyermekeik. (pl.: Iskolaválasztás, pályaválasztás, prepubertáskor, pubertáskor, stb…) Milyen nehézségekkel találkoznak, és azokat miként próbálják enyhíteni, megoldani, miben várnak segítséget?

A harmadik témarész az úgy nevezett „soft skillekről” szólt. Azaz: Milyen készségekre, képességekre, kompetenciákra van szüksége a XXI. században egy fiatalnak, fiatal felnőttnek a mindennapokban és a szakmai karrierje során egyaránt. Mintegy 25 – 30 ilyen „skill” került kivetítésre, kiemelve egy – egy fontosabbat. A szülők élénken reagáltak, láthatóan többet ismertek közülük és maguk is nagyon fontosnak találták őket. Ennek azért van jelentősége, hogy a tehetséggondozás során az iskolai értékelőrendszerek által nem mérhető képességeket is kiemeljük, mint egyenértékűen fontos dolgokat a tanulás, a szocializáció, tehát végeredményben a felnőtté válás során.
A szülők további egyedi segítséget és támogatást kérhetnek a Matehetsz ügyfélszolgálati elérhetőségein, ahol az egyedi, konkrét problémák is megjelennek.