Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tehetségház - Téli esték

2023. december 8.

A programsorozat december 7-i alkalmán a Medve Matek program vezetője, Balogh Tamás László tartott workshopot.

Az este során egy rövid bemutatkozó előadás keretei között a résztvevők megismerkedhettek a Medve Matek program pedagógiai módszereivel, céljaival és konkrét tevékenységeivel, valamint azzal is, hogy hogyan próbálnak a szervezők folyamatosan újítani, és alkalmazkodni a 21. század oktatási kihívásaihoz.
A Medve Matek szervezői csapatának új fejlesztése a Medve Matek GO nevű okostelefonos platform. Ennek lényege, hogy a diákok több helyszín között tudnak vándorolni és közben feladatokat megoldani anélkül, hogy a feladatok kiosztása és ellenőrzése a tanárokat terhelné. A rendszer GPS-alapon működik szabadtéren, illetve QR-kódokkal beltéren. Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy akár az iskola udvarán, akár annak folyósóin vagy tantermei között vándorolva a diákok a saját iskolájukban is részt vehessenek ilyen tevékenységben.
2024 tavaszán 13 városban nagyrendezvények keretei között lesz Medve Szabadtéri Csapatverseny, de emellett a Medve Matek GO platform segítségével tetszőleges helyszínen be lehet kapcsolódni a versenysorozatba. A rendezvénysorozaton közel 20.000 diák méreti meg magát, a nevezési rendszer pedig továbbra is nyitva áll.

A Téli esték workshop második felében a résztvevők a SakkSéta nevű vándorlós feladatmegoldó játékot próbálhatták ki, mely a Polgár Judit Világsakk Fesztivál egyik betétprogramja volt 2023 októberében. A SakkSéta is a Medve Matek GO platformon fut, és lényege, hogy sakkos fejtörőket kell különböző állomásokon megoldani, majd továbbhaladni egy következő állomásra. Ez utóbbi interaktív játék célja az volt, hogy az érdeklődő tanárok saját maguk is megtapasztalhassák, hogy hogyan működik a Medve Matek GO, és miért népszerű a diákok körében.

A programon forralt bor, tea és aprósütemény mellett az előadást követően a témában szakmai diskurzus alakult ki.

 

A Medve Matek aktuális programjairól a https://medvematek.hu honlapon, illetve a https://facebook.com/medvematek oldalon lehet tájékozódni.